De aardappel, een verborgen schat

Variëteiten

Er bestaan enorm veel variëteiten met de meest diverse namen, elk met hun eigen oogstmoment, bewaareigenschappen en keukengedrag. Soms liggen de rassen dicht bijeen, soms zijn er vreemde eenden in de bijt...

Agata
Vroege aardappel, grote knollen, geschikt als kookaardappel.

Agria
Vruchtvlees met een helgele kleur, geschikt voor de bereiding van frieten. Alternatief voor Bintje.

Amandine
Vroege, stevige vastkokende aardappel. Goede kookkwaliteit en gemakkelijk te wassen. Fijne smaak en gelijkmatige vorm.

Annabelle
Zeer vroege, geelvlezige langovale aardappel, geschikt voor salades.

Anosta
Rondovale aardappel met gladde gele schil en lichtgeel vruchtvlees, vrij zuiver van kleur. Vroege, vastkokende aardappel. Geschikt voor alle bereidingen, bewaart minder goed.

Asterix
Grote, lange vlakogige knollen met een rode ruwe schil. Zeer geschikt voor frieten. Vrij vastkokende aardappel met een zuivere kleur.

Altesse
Vroege zeer vastkokende variëteit. Geschikt voor salades, in de schil, bij raclette of gewoon gebakken.

Artemis
Middenvroege, lichtgeelvlezige aardappel die ook geschikt is voor huishoudelijke friet.

Bintje
Halfvroege, tamelijk bloemige aardappel met een aangename, neutrale smaak. De goedgevormde knollen hebben een lichtgele schil, lichtgeel vlees en vlakke ogen. Het Bintje is redelijk gevoelig voor stootblauw en schurft. Geschikt voor alle bereidingen maar vooral voor frieten en puree, een echte alleskunner. Goede bewaaraardappel.

Charlotte
Halfvroege vastkokende aardappel met gele schil en geel vruchtvlees. De langwerpige knollen zijn zeer regelmatig gevormd en hebben een fijne smaak. Geschikt voor salades, ragouts, om te stomen of te bakken.

Caesar
Ovaalvormige, bloemige variëteit, met gele schil en lichtgele vleeskleur. Geschikt voor puree, kroketjes of frietjes.

Cicero
Halfvroege - late, ovaalvormige, bloemige variëteit, met gele schil en vleeskleur. Geschikt voor puree, kroketjes of frietjes.

Cherie
Een schattige, roze, langwerpige aardappel; prima van smaak en vastkokend.

Corne de Gatte
Letterlijk vertaald: “geitenhoorn”. Culinair zeer hoogstaande vastkokende aardappel. Gek gevormde knollen.

Désirée
Langovale knol met gladde rode schil en lichtgeel vruchtvlees. Tamelijk bloemige aardappel. Geschikt voor alle bereidingen.

Eersteling
Zeer vroege vastkokende aardappel. De langovale knollen hebben een gele schil, lichtgeel vlees en zeer vlakke ogen. Eersteling is vast in de kook, vol van smaak, heeft een goede geur en is geschikt voor vele bereidingen. Niet geschikt om te bewaren.

Exquisa
Halfvroege, zeer vastkokend ras met gele schil en vleeskleur. Ovaal tot peervormig. Geschikt voor salades, in de schil, bij raclette of gewoon gebakken.

Felsina
Halfvroege, ovaalvormige, bloemige variëteit, met gele schil en vleeskleur. Geschikt voor puree, kroketjes of frietjes.

Franceline
Beter gekend als de roodkleurige Charlotte; is heel vastkokend en heeft een uitmuntende smaak; zeer dunne en gladde schil.

Frieslander
Vroege vrijvastkokend ras met een goede kookkwaliteit en fritesgeschikt.

Gourmandine
Vroege aardappel, vrij vastkokend, met langovale vorm. Geschikt als kookaardappel of in salades.

Manon
Halfvroege - late, ovaalvormige, bloemige variëteit, met gele schil en vleeskleur. Geschikt voor puree, kroketjes of frietjes.

Marabel
Vrijvastkokende aaradappel, middenvroege met een gele vleeskleur en ovale vorm; de smaak is aangenaam en zacht:matig geschikt om te bewaren.

Melody
Een late, licht bloemige aardappel met een regelmatige ovale vorm; vertoont geen verkleuring na het koken en heeft een volle smaak en een goede dtructuur; lange bewaartijd.

Nicola
Halfvroege tot halflate vastkokende aardappel met gele gladde schil en geel vruchtvlees. De langovale knollen zijn regelmatig gevormd en hebben een volle smaak. Nicola is weinig vatbaar voor glazigheid en stootblauw. Geschikt voor vele bereidingen.

Première
Vroege bloemige aardappel met gele gladde schil en lichtgeel vruchtvlees. Rondovale knollen die zuiver van kleur en vrij goed van smaak zijn. Zeer geschikt voor de bereiding van frieten.

Ramos
Halfvroege - late, ovaalvormige, bloemige variëteit, met gele schil en vleeskleur. Geschikt voor puree, kroketjes of frietjes.

Ratte
Gele schil en geel vruchtvlees. Vastkokende aardappel. Geschikt voor salades, ragouts en om te bakken.

Rode eersteling
Ruwe donkerrode schil en geel vruchtvlees. Vroege, vastkokende aardappel. Langovale knollen goed van smaak en geur. Geschikt voor alle bereidingen. Kan minder goed bewaard worden.

Rosa
Halflate tot late vastkokende aardappel. De tongvormige knollen hebben een rode schil en geel vruchtvlees. Rosa is weinig gevoelig voor glazigheid en stootblauw. Geschikt voor salades, ragouts, om te stomen of te bakken. Ook regionaal bekend als Ossetong, Plate de Florenville of Bec de Florenville.

Saline
Vroeg, frietgeschikt, geelvlezig ras met een zeer goede kookkwaliteit.

Samba
Een late consumptieaardappel die zeer geschikt is als pommes au four.

Sante
Geschikt voor milieuvriendelijke teelt. Bloemige aardappel met lichtgeel vruchtvlees. Geschikt voor alle bereidingen.

Saturna
Bloemige aardappel met geel vlees. Zuiver van kleur. Zeer geschikt voor de bereiding van chips.

Turbo
Een ovale, gele aardappel met zeer gladde schil; in de kook is hij lekker zachtkokend en bloemig en zuiver van kleur; bijzonder geschikt voor kruimig kokende aardappelen en voor pureebereidingen en zelfs voor frieten.

Ukama
Vroege kook- of frietaardappel, vrij vastkokend, gele vleeskleur, meestal grof.

Victoria
Een vrij vastkokende aardappel met een diepe gele vleeskleur; de smaak is uitmuntend; is geschikt als kook- en frietaardappel en dit tot op het einde van het bewaarseizoen.

Vitelotte
Late, bloemige varëteit met paarse schil en vruchtvlees. Langovale vorm met diepe ogen. Decoratief bij wildgerechten, gebakken of in de schil.